perjantai 17. heinäkuuta 2015

Ei mennyt niinku elokuvissa...

Viime viikon perjantaina meillä oli kontrolliultra Kättärillä. Ekaa kertaa mentiin mieheni kanssa suht luottavaisin mielin ultraan; olihan kaikki ollut hyvin vain 2 viikkoa aikaisemmin rakenneultrassa. Pääsimme tutkimushuoneeseen ja vastassa oli tuttu naislääkäri. Juttelimme oloista ja lääkäri aloitti ultran. Melkein heti hän kommentoi toisen vauvan huikeaa vesimäärää. En osannut vielä huolestua. Kun ultraus kuitenkin jatkui ja lääkärimme kommentoi sikiöiden kokoeroa, vesimäärää ja B vauvan asentoa aloimme huolestumaan. Lopulta ultraus lopetettiin ja lääkärin ilme oli vakava. Hän kertoi epäilevänsä että sikiöiden välille oli kehittynyt vaarallinen ttts-tila. (twin to twin syndrome) joka siis tarkoittaa sitä että toinen sikiöistä toimii saajana ja toinen luovuttajana. Istukan suonet kierrättävät verta luovuttajasikiöltä saajalle ja molemmat voivat huonosti.

Olin shokissa. Itkin ja mieheni oli myös aivan hiljaa. Kuuntelimme lääkärin soittaessa Naistenklinikalle. Jatkotutkimukset tehtäisiin siellä. Voisimme mennä heti. Tilanne oli ilmeisen vakava. Lähdimme sanattomia kätilöopistolta, lääkäri toivotti onnea matkaan. Ulkona oksensin ja itkin. Olin kauhuissani, näinkö tämä pitkä tiemme päättyisi? Emmekö saisikaan vauvoja syliin saakka? Ajoimme hiljaisuuden vallitessa Naistenklinikalle. Siellä meitä jo odotettiin ja ensimmäisen lääkärin diagnoosi vahvistui. Meillä A vauva toimi saaja sikiönä ja B luovuttajana. Ennuste oli erittäin huono ellei heti alettaisi hoitaa. Meidän tulisi lentää Saksaan Hampuriin saamaan hoitoa. Ttts on niin harvinainen Suomessa ettei hoitoa toteuteta lainkaan Suomessa. Saimme käskyn buukata lentoliput ja toimenpide varattiin maanantaiksi.

Saavuimme sunnuntaina Saksaan ja ajoimme suoraan Eppendorf Hospitaliin jossa hoito tehtäisiin. Saimme oman huoneen ja tapasimme liudan lääkäreitä. Minua ultrattiin ja hoito päätettiin toteuttaa heti seuraavana päivänä. Lääkärimme selitti kuinka vatsaani puhkastaisi reikä jonka kautta laser laitteet vietäis istukkaani. Sitten lääkäri tarkan kameran ja ultran avulla polttaisi kaikki sikiöitä
yhdistävät suonet toisistaan. Lopuksi A vauvalta poistettaisiin ylimääräinen lapsivesi.  Hoito kuulosti haastavalta ja vaaralliseltakin, mutta lääkärimme vakuutti meidän olevan hyvissä käsissä.


Sunnuntai maanantai välinen yö meni valvoessa. En pystynyt nukkumaan lainkaan ja tuleva toimenpide pelotti. Kaikki tapahtuisi paikallispuudutuksessa. Itkeskelin ja stressaan jo nyt niin rakkaiden lastemme puolesta. Kuinka tässä kävisi. Ennusteeksi annettiin 70% molemmat vauvat selviävät ja 90% toinen vauva selviää. Joskus harvoin molemmat voivat menehtyä.

Aamupalan jälkeen oli aika valmistautua toimenpiteeseen. Sain sairaalavaattet ja tipan. Minut rullattiin hoitohuoneeseen ja onneksi mieheni sai olla mukana kokoajan. Ilman häntä en olisi pysynyt rauhallisena. Hoitohuoneessa lääkäri kävi vielä hoidon kulun läpi ja sitten aloitettiin. Puudute toimi hyvin enkä tuntenut instrumenttejen sisäänlaittoa. Laseroinnista kuului jännä poksuva ääni, mutta kipeää se ei tehnyt. Välillä tuntui epämukavaa venymisen tunnetta kun lääkäri joutui venyttämään reikää päästäkseen käsiksi kaikkiin yhdistäviin suoniin. Lopulta laserointi oli ohi, toimenpide kesti
noin 45 minuuttia. Sen jälkeen oli aika poistaa A vauvalta vettä. Ja sitä vettähän sitten tuli! Minua
pyydettiin kääntymään hieman ja se lorina joka kääntymisen jälkeen alkoi oli jotain ihan käsittämätöntä! Kannutolkulla lääkäri ja hoitaja ottivat vettä ja lopulta meille kerrottiin sitä olleen n.3 litraa liikaa!! Ei ihme että masu oli aikamoisen pinkeä ja kireä!!! Lopuksi sisäänmenoaukko suljettiin ja minut kärrättiin takaisin huoneeseemme toipumaan.

Parina seuraavana päivänä vauvoja ultrattiin ja heti voitiin nähdä B:n olojen parantuneen. Kuitenkin ideaalitilanteeseen on vielä matkaa. Pääsimme eilen kotiin Saksasta ja tänään Naistenklinikalla korkattiin vauvojen vointeja. B oli jo saanut hieman vettä ympärilleen ja molemmilta erottui symmetriset rakot mikä on hyvä merkki. Molemmat myös liikkuivat aktiivisesti joten toivon suunnan olevan nyt eteenpäin ja parempaan. Kovasti lääkäri varoitteli ennenaikaisuuden riskeistä ja muistakin tämäntyyppiseen raskauden vaaroista. Yritämme nyt kuitenkin mieheni kanssa ottaa päivän ja viikon kerrallaan. Ensi viikolla täyttyy 24 raskausviikkoa ja toiveemme toki olisi että vauvat saisivat kasvaa kohdun suojissa vielä monta monituista viikkoa. Päätinkin nyt että otan aivan rauhassa, enkä turhaan

rasita itseäni. Nukun kun nukuttaa ja kodin ulkoasu ei ole nyt se prioriteetti nro 1. Jos vähän villakoirat lentelee niin lennelköön. Mulla on kaksi vauvaa haudottavana masussa. Kunpa loppuraskaus menisi hyvin ja saisimme syliimme kaksi pientä tyttöämme. Ajatus jommankumman tai molempien menetyksestä saa sydämeni itkemään enkä pysty edes ajattelemaan moista vaihtoehtoa. Toivon ja rukoilen että edessäpäin olisi hiukan tyynempää ja lapsemme selviytyisivät tähän maailmaan terveinä. Rakastamme heitä jo nyt niin valtavasti!!!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti